Close

Citadelpark Gent

Gent ICC ligt een oase van rust te midden van het grootste park en groene long van Gent: het Citadelpark

15,3 hectare groot

1.253 bomen

Beschermd landschap

Het park

Het Citadelpark is ongeveer 15,3 hactare groot.

Eind 19de eeuw krijgt Gent er het Citadelpark bij. De aanleg van het park gebeurt geleidelijk aan. Het Citadelpark wordt een park in de Engelse landschapsstijl die in de 19de eeuw in zwang was. Het ontwerp is van de hand van landschapsarchitect Hubert Van Hulle. Nadien zetten nog verschillende ontwerpers hun ideeën op papier. Grotere of kleinen delen daarvan worden uitgevoerd.

In de loop van haar geschiedenis worden dus steeds stukken park aangelegd en heraangelegd. Constante hierbij zijn de beelden, de hoofdpadenstructuur en de gebouwen die doorheen de jaren telkens een andere functie krijgen.

Het Citadelpark is vandaag een heterogeen geheel, maar het oorspronkelijk plan vormt nog steeds de onderliggende en herkenbare structuur.

Een tuin voor de buurt, een park voor de stad

Het Citadelpark ontvangt een ruim en zeer divers publiek. Buurtbewoners komen hier met de kinderen spelen of een wandeling maken. Daarnaast zijn ook andere Gentenaars, studenten, bezoekers aan de musea of Gent ICC en toeristen hier vaak te gast. Door zijn ligging tussen het station en het stadscentrum krijgt het park ook veel pendelaars op bezoek.

Een bijzonder park, een beschermd landschap

Typisch aan de Engelse landschapsstijl zijn het heuvelachtige landschap, de slingerende paden, pittoreske ruimtes en bouwwerken in het Citadelpark. Elke bocht in het pad levert een onverwacht nieuw zicht op.

Een ander kenmerk zijn de oude en zeldzame bomen. Het Citadelpark heeft een bijzondere bomencollectie. Er staan zo’n 1.253 bomen van 100 verschillende soorten. Hiervan zijn 38 soorten (zeer) zeldzaam. Om al die bijzonderheden werd het park beschermd als landschap.

Een historisch park met een hedendaagse look

Hoewel het Citadelpark al een kranige honderdjarige is, functioneert het nog steeds heel goed. Toch is er ook nood aan vernieuwing. Daarom heeft de stad Gent een herwaarderingstraject opgestart. De komende jaren zal u hiervan concrete ingrepen zien.